vroeger en nu

Scheldeland  bron: Groenplan Stad Antwerpen

De stad Antwerpen wil het groen op haar grondgebied meer bekend en beter toegankelijk maken, en ervoor zorgen dat het niet verder versnippert. Het Groenplan bepaalt waar groen nodig is om Antwerpen uit te bouwen tot een gezonde ‘stad van morgen’. Het plan is momenteel nog een visiedocument. Toch wil de stad u nu al laten kennismaken met de veertien landschappen uit dit plan.

Scheldeboord

Dankzij de wereldtentoonstellingen van 1885 en 1894 oefende het Vlaams Hoofd een grote aantrekkingskracht uit op de Antwerpenaars.

Die wereldtentoonstellingen waren namelijk de aanleiding om Sint-Anneke uit te bouwen tot een oord van vermaak. Twee ondernemers stampten er een paar ontspanningsgelegenheden uit de grond voor de betere burgerij. Het Royal Kursaal beschikte over een casino, een houten pier en een speeltuin. De chique Trocadero was een imitatie van het gelijknamige Parijse etablissement. Iets verderop lagen de jachthavens Cirque Nautique en Royal Yachtclub. Achter het fort, met zicht op de polders, openden een paar democratische eetgelegenheden de deuren, zoals het Veerhuis. Hier konden dagtrippers een roeibootje huren en Mosselen eten.

Antwerpse pretmakers en smulpapen zakten met de veerboot graag naar Sint-Anneke af. Het werd een echt (pret)dorp. De Plage herinnert nu nog altijd aan het verdwenen (pret)dorp Sint-Anna.