Jachthaven

Er was een droogdok...

en lang daarvoor een Fort

Scroll naar rechts

In 1939 worden de droogdokken als jachthaven in gebruik genomen. De sluisdeuren blijven open, waardoor de haven een getijdehaven wordt. Bij afgaande getij vallen de boten droog.
In 1939 worden de droogdokken als jachthaven in gebruik genomen. De sluisdeuren blijven open, waardoor de haven een getijdehaven wordt. Bij afgaande getij vallen de boten droog.

In 1948 nam IMALSO het besluit een jachthaven te bouwen op Sint Anneke. Deze moest een aantrekkingspool zijn voor de verkoop van de opgespoten gronden.

Ook de gefortuneerde Belg werd uitgenodigd om een villa "met uitzicht op de jachthaven" te bouwen.

In 1950 werd de jachthaven met veel pracht en praal ingehuldigd. De instalatie had 7 mijoen Belgische franken gekost, de werken uitgevoerd door IMALSO  niet meegerekend.

De huidige Jachthaven

De erfgenaam van IMALSO is hoofdzakelijk de Vlaamse Waterweg (vroeger Waterwegen en Zeekanaal) geworden. Zij bezitten het Galgenweel, de Middenvijver, en nog veel meer gronden, en dus ook de Jachthaven.

Tot Januari 2019  gebeurde de uitbating door een Venootschap "Jachthaven Antwerpen CVBA"
Toen werd de Venootschap omgevormd tot een BVBA (staatsblad). En dat is nog steeds zo.

De zeilclubs zijn vertegenwoordigd in het bestuur van de Jachthaven Antwerpe BV.

Jachthaven Antwerpen

Koninklijke Liberty Yacht Club
(KLYC)

Royal Yacht Club België
(RYCB)

De Toekomst

De Sluis

Omdat de Schelde een getijde rivier is, kunnen de sluisdeuren enkel open bij hoog water. Dit heeft voor gevolg dat slechts 1 uur vóór en na hoge tij schepen kunnen binnen of buiten varen.

De jachthaven kan niet dieper uitgebaggerd worden, omdat de grondvesten van fort Isabella in de weg zitten. Er zijn dus plannen om een nieuwe sluis te bouwen. Dit is een complexe onderneming. Er moet rekening gehouden worden met het stijgende hoogwater op de Schelde en de snelle stroming door het getij (max 5 à 6 knopen). Maar met een klassieke schutsluis
(2 deuren) kan de in- en uitvaart tot 6 uren verlengd worden.

Het Wandelpad

Het ontwerp "De boorden van de Schelde" zal ook ingrijpen ter hoogte van de Jachthaven. Het wandelpad zal de Schelde blijven volgen, en dus tussen Jachthaven en Schelde passeren. Dit zal aan de onderkant van de waterkering lopen, die gepland is als onderdeel van het Sigmaplan. Het wandelpad loopt dan ook over de sluis.

Ook aan de andere zijde van de Jachthaven, waar nu boten gestald staan, komt een wandelpad. Dat zal kronkelen tussen de Thonetlaan en de Jachthaven. Er komt op die plaats ook een breed fietspad en een park. Hier het plan van het voorontwerp

Nostalgie

Ga terug naar : Startpagina