WANDELDIJK

In de hoogdagen van Sint Annastrand

In 1929 crashte te beurs in New York. Dat werd pas echt voelbaar bij ons rond 1931. Er heerste in 1930 een opgewekte sfeer, alles werd mogelijk, en het volk genoot. Er werd dus een grote wereldtentoonstelling georganiseerd om het 100-jarige jubile!um van België te vieren en wel in twee steden: Luik en Antwerpen. Die van Antwerpen had als ondertitel Wereldtentoonstelling voor de Koloniën, Zeevaart en Vlaamse Kunst. Maar de hoofdbekommernis van de bezoekers was entertainment. Op 26 april 1930 werd de tentoonstelling geopend op het Kiel geopend.

Maar het entertainment was vooral te vinden op Sint Anneke. Dat had zich al lang een oord van plezier aangemeten, eerst door de fameuze Sint Annekeskermis, waar duizenden Antwerpenaren naar toe trokken om mosselen te eten, pintjes te drinken en te dansen. Nadien was de bourgeoisie in de watten gelegd in het Kursaal en de Belvedère. De oorlog van 14-18 kwam roet in het eten gooien, maar in de jaren 20 waren ze weer helemaal in zwier.
Op Sint Anneke werd de Plage de nieuwe aantrekkingspool. Er werd een Lunapark opgezet, en restaurants, cafés, winkels, een schaatsbaan en een zwemdok. En het volk kwam, in grote massa.

Toen de wereldtentoonstelling ten einde was, bleef het Lunapark bestaan. En de Antwerpenaren bleven komen. En kwamen er zelfs wonen. Het hele gebied werd in 1934 in consessie gegeven aan Draps, voor tien jaar.

Emile Draps Tuinbouwkundige, aannemer van openbare werken, professor aan het Hoger Instituut voor Stedebouw Antwerpen, voorzitter van de Koninklijke Tuin- en Landbouwmaatschappij van Antwerpen, werd geboren te Laken op 1 april1881, huwde met Mathilde Amalia Baudry te Ieper op 8 september 1906 (° Ieper 20.6.1883 +Oostduinkerke 5.5.1966)
Emile Draps overleed te Cali (Columbia) in dramatische omstandigheden op 5 december 1966